Nieuws

Nederlandse voorsprong in octrooien loopt terug

10/12/2020

Artikel van het Financieel Dagblad - 10 december 2020

De veelgeroemde Nederlandse innovatiekracht, motor van de economie, lijkt vaart te verliezen. Het aantal octrooien dat wordt aangevraagd door Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstituten groeit minder hard dan elders in Europa. Andere landen zijn actiever in de bescherming van hun belangrijkste nieuwe technologieën.

De groei van Nederlandse octrooiaanvragen voor internet-of-things uitvindingen was gemiddeld 10,2%, sinds het jaar 2010. Daarmee bungelt Nederland onderaan in Europa.

Dat blijkt uit een rapport van het Europees Octrooibureau (EOB) dat donderdag wordt gepubliceerd. Het bureau keek naar de octrooien in 'technologieën voor de vierde industriële revolutie'. Dat is de verzamelnaam voor alle technologie die apparaten aan het internet koppelt. Daarom wordt het ook wel internet of things (IoT) genoemd.

Het gehele artikel leest u op de site van het FD

Let op: voor het lezen van artikelen van het FD heeft u een account nodig. U kunt een gratis account aanmaken via hun website.