Uitvinder van het cassettebandje, Lou Ottens overleden

Uitvinder van het cassettebandje, Lou Ottens overleden

11/03/2021
 

De NRC en Volkskrant schreven beide een necrologie over de uitvinder van het cassettebandje en de CD. 

NRC Handelsblad

De man van Philips-vindingen als cassettebandje en cd had geen ‘trotsmetertje’

Lou Ottens (1926-2021) Geluidsman en ingenieur Lou Ottens speelde een cruciale rol bij het ontstaan van het cassettebandje en de compact disc (cd).

Als manager bij Philips gaf Lou Ottens de aanzet tot de ontwikkeling van zowel het cassettebandje als de cd. Hoewel beide geluidsdragers de mondiale muziekbeleving revolutionair zouden veranderen, bleef de ingenieur bescheiden en roemde vooral het teamwerk. Afgelopen zaterdag overleed (Lodewijk Frederik) Ottens op 94-jarige leeftijd in het Brabantse Duizel.

Ottens werd in 1926 geboren in Bellingwolde, maar groeide op in Hilversum. Op jonge leeftijd zat de interesse in geluidsapparatuur er al in. Tijdens de Duitse bezetting bouwde Ottens, een tiener nog, zelf een radio waarmee hij en zijn ouders Radio Oranje konden ontvangen. Hij rustte het toestel uit met een ouderwetse richtantenne, die hij ‘Germanenfilter’ noemde, omdat het de door nazi-Duitsland ingezette stoorzenders kon vermijden.

Het gehele artikel kunt u lezen op de site van de NRC

 

Volkskrant

Lou Ottens (1926-2021) was de uitvinder van het cassettebandje, maar vond de cd beter

Hij was de uitvinder van het cassettebandje en zonder hem was opvolger de cd er misschien ook nooit gekomen. Lou Ottens overleed afgelopen weekend op 94-jarige leeftijd in zijn woonplaats Duizel.

De geboren Groninger die furore zou maken bij electronicaconcern Philips in Eindhoven bleef tot zijn dood nuchter en bescheiden. Tekenend is de scène uit het dubbelinterview met Ottens en de dan 36-jarige Thomas Baur, in de NRC van februari 2018. Baur begon in 2017 in Lochem zijn Bandjesfabriek, waar steeds meer artiesten, zoals Spinvis, DeWolff en Tim Knol, hun muziek op een cassettebandje laten opnemen. Het cassettebandje staat volgens Baur symbool voor ‘nostalgie, vroeger en degelijkheid’.

Het gesprek vindt plaats bij Ottens thuis in Knegsel, een dorpje onder Eindhoven. Baur en de 55 jaar oudere uitvinder gaan samen op in de geschiedenis van het cassettebandje – ‘soulmates’ noemt de interviewer ze. Maar waar het voor de romanticus Baur niet retro genoeg kan zijn, hangt Ottens amper aan de uitvinding die hem de wereld over voerde.

Het gehele artikel kunt u lezen op de site van de Volkskrant

Van Lou Ottens is er een uitgebreide Wikipedia pagina