Als de uitvinder een robot is, kan hij dan patent krijgen?

Als de uitvinder een robot is, kan hij dan patent krijgen?

03/08/2021

Bron: Trouw

Blikjes zijn heel geschikt om voedsel of drank in te bewaren, maar in grote hoeveelheden zijn ze minder handig. Een pallet blikjes gaat in een vrachtwagen al snel schuiven. En voor een robotarm is het heel lastig om er meer dan tien tegelijk te pakken; de blikjes draaien zich onder de druk van de arm uit.

Dat probleem kan binnenkort verleden tijd zijn. Er is nu een ontwerp voor een blikje waarmee ze stevig aan elkaar geklonken zijn. Dit nieuwe blikje is in doorsnee niet rond, maar heeft een zogeheten fractale vorm. Het is een wiskundige structuur die zich op steeds kleinere schaal herhaalt. Zoals een bloemkool of een sneeuwvlok.

Bijkomend voordeel: het blikje heeft een heel groot oppervlak, waardoor de inhoud sneller kan worden opgewarmd. De uitvinder heeft daar patent op gekregen.

Historisch moment

Dit had normaal niet veel aandacht gekregen, ware het niet dat de uitvinder geen mens is maar een computer. De bouwers van de computer hebben hun systeem, Dabus geheten, slechts de opdracht gegeven een blikje te ontwerpen dat makkelijk in grote aantallen vast te pakken is. De kunstmatige intelligentie van Dabus deed de rest.

Lees het hele artikel op de website van Trouw

 

Foto door Pavel Danilyuk via Pexels