Videoserie "Hoe bescherm je je ideeën?" van MT/Sprout en Octrooicentrum Nederland

Videoserie "Hoe bescherm je je ideeën?" van MT/Sprout en Octrooicentrum Nederland

22/11/2021

Door MT/Sprout en Octrooicentrum Nederland

Videoserie: (hoe) moet je je ideeën beschermen?

Voorkom dat een ander met jouw innovatieve product de markt verovert en denk bijtijds na over de verschillende beschermingsmogelijkheden.

Is het slim om als ondernemer je idee te beschermen? En zo ja, hoe dan? Het aanvragen van een octrooi – ook wel patent – is een bekende manier om vernieuwende producten of productieprocessen te beschermen. Maar het is zeker niet de enige beschermingsvorm. Er zijn meer rechten voor het beschermen van je intellectueel eigendom, ofwel IE. In de videoserie ‘IE on tour’ vertellen ondernemers welke keuzes zij hebben gemaakt om hun innovatie te beschermen.

In een wereld waarin kennis zich razendsnel deelt en overal concurrenten op de loer liggen, is bescherming van je idee belangrijker dan ooit. In samenwerking met Remy Gieling, presentator bij MT/Sprout, lanceert Octrooicentrum Nederland een informatieve videoserie over drie ondernemers met een innovatief product. Welke keuzes maken zij om hun innovatie te beschermen via octrooien én andere beschermingsvormen?

Case 1: concurrentie afsnijden

In ‘IE on tour’ gaat presentator Remy Gieling in gesprek met drie ondernemers die hulp kregen van Octrooicentrum Nederland. Zo komt het verhaal van dierenarts Menke Steenbergen voorbij.

Zij had collega’s verteld over haar idee van IPOS: een speciale sensor die blessures bij paarden voorkomt. Toen ze een concurrent even later met hetzelfde product op de markt zag komen, klopte ze bij Octrooicentrum Nederland aan. Welke onderdelen van haar innovatie kon ze beschermen? Uiteindelijk koos Steenbergen ervoor om van verschillende IE-rechten gebruik te maken om haar innovatie te beschermen. Daarmee kon ze ook aan investeerders laten zien dat ze een goede uitvinding in handen had.

Bekijk de video hier: IE on Tour – Aflevering 1: Ipos Technology

Bekijk de andere twee cases op de site van MT/Sprout