De NOVU is 35 jaar jong (en jij kunt meehelpen)!

De NOVU is 35 jaar jong (en jij kunt meehelpen)!

03/02/2024
Affiche van het congres "De uitvinder aan het woord". Ontwerp: Reinout Meltzer (UTOPIA), 1980
Affiche van het congres "de uitvinder aan het woord". Ontwerp: Reinout Meltzer (UTOPIA), 1980

Vandaag - 3 februari 2024 - bestaat de Nederlandse Orde van Uitvinders 35 jaar. In 1989 werd de NOVU opgericht door twee uitvinders die zagen dat er geen beroepsvereniging was in Nederland. Uitvinders met een goed idee moesten van vinding naar markt vooral varen op hun eigen kompas. Ze liepen vaak in veel valkuilen. Door een vereniging op te richten konden uitvinders kennis en ervaring delen en elkaar behoeden voor de risico’s.

Het begon allemaal met het congres 'de uitvinder aan het woord" in 1980 (zie foto). Daarna volgde de oprichting van het Uitvinderscentrum, en via ID-NL en de Innovatiecentra werd uiteindelijk de NOVU geboren op 3 februari 1989. Het ministerie van Economische Zaken stelde in 1999 vervolgens een grote subsidie beschikbaar. Omdat uitvinders aanwijsbaar bijdragen aan de Nederlandse economie en innovaties. Daarmee werd een professioneel kantoor realiteit. De full-time directeur en communicatie manager gingen voortvarend aan de slag.

Sindsdien is de NOVU uitgegroeid tot dé Nederlandse beroepsvereniging voor uitvinders met bijna duizend leden. Na de economische recessie (2009) en Corona (2020) is het aantal weer wat teruggelopen tot enkele honderden leden. Die structureel bijdragen aan een innovatief Nederland. Met technologische, economische, sociale en ecologische vooruitgang. Een volwassen vereniging met professionele diensten, cursussen en bijeenkomsten. Een vereniging ook die uitvinders steeds weten te vinden en waar ze zich thuis voelen.

Dit jaar vieren we het 35 jarig bestaan van de NOVU met bijzondere gebeurtenissen. Welke dat zijn doen we op een later moment uit de doeken. Maar dat het feestelijk wordt staat vast.

Dus: zet je radiotelescoop op scherp voor nadere berichten!

Wil jij meehelpen met de NOVU jong te houden? Meld je aan als lid of als vrijwilliger en doe mee.