Nederland op achtste plaats octrooiaanvragen

Nederland op achtste plaats octrooiaanvragen

19/03/2024

Het Europees Octrooi Bureau (EOB) publiceerde vandaag de Patent Index 2023. Nederland staat daarbij op de achtste plaats wereldwijd. Het EOB houdt jaarlijks bij hoeveel Europese patentaanvagen worden gedaan. Dat is mooi nieuws voor Nederland. Maar wij roepen de Nederlandse (nieuwe) regering op om een innovatief klimaat te blijven stimuleren.

Innovatieve MKB-ers hebben de toekomst vinden wij. Ook voor het EOB vormen ze een belangrijke groep. MKB-ers maken steeds meer gebruik van octrooiaanvragen.

Afgelopen jaar was het aandeel MKB-ers het hoogste ooit. Deze bedrijven kunnen nu ook gebruikmaken van het nieuwe Unitaire Octrooi. Dit verbetert de Europese innovatieomgeving aanzienlijk en creëert een eenvoudiger en meer kosten-effectieve mogelijkheid voor innovatoren om hun uitvindingen te beschermen en te introduceren in de grote EU markt.

Bijna kwart aanvragen door MKB en uitvinder

In 2023 werd 23% van de Europese octrooiaanvragen bij het EOB ingediend door een individuele uitvinder of een MKB-onderneming (met minder dan 250 werknemers). Nog eens 8% was afkomstig van universiteiten en publieke onderzoeksorganisaties.

Nederland heeft forse opgaven en transities de komende jaren voor de boeg. Wat er nodig is zijn MKB-ondernemers en uitvinders die creatieve oplossingen bedenken en de problemen van de toekomst oplossen. Die 'dwarsdenkers' hebben we in Nederland. We kennen er bij de NOVU vele. Maar het is ook belangrijk om ze te goed te ondersteunen.

Dat is waar de Nederlandse overheid, provincies en gemeenten ook aan zet zijn. Als NOVU pleiten we voor een uitgebreide 'innovatie paragraaf' in het nieuwe Nederlandse beleid met voldoende subsidies en een gunstige innovatieomgeving. Zowel voor de grote bedrijven als de MKB-ers en indiduele uitvinders. Daarmee valt nog een wereld te winnen.

De EPO Patent Index 2023 is hier te vinden. Bron bovenstaand beelden: EPO.org.