30% korting op Europese Octrooiaanvrage

30% korting op Europese Octrooiaanvrage

01/04/2024

De indieningstaksen voor een Europese octrooiaanvrage zijn per 1 april maar liefst 30% goedkoper voor individuele uitvinders en MKB-ondernemers. Dat staat in het nieuwsbericht van het Europees Octrooibureau (EOB). Zou dit een 1 aprilgrap zijn?

We hebben het voor de zekerheid gecontroleerd bij Octrooicentrum Nederland. Het blijkt weldegelijk zo te zijn. Dus dat is goed nieuws. Maar het geldt alleen voor Europese octrooiaanvragen en met een aantal randvoorwaarden.

Voor wie

Innovatieve personen, bedrijven en organisaties die financiële steun nodig hebben krijgen een ​​korting van 30% op alle hoofdtarieven in de octrooiverleningsprocedure. De voorwaarde is dat zij in de afgelopen vijf jaar minder dan vijf aanvragen hebben ingediend. De maatregelen komen ten goede aan MKB-ers, micro-ondernemingen, individuele uitvinders, non-profitorganisaties, universiteiten en publieke onderzoeksorganisaties.

Wat niet?

De meeste kosten voor Europese octrooiaanvragen vallen eronder. Afhankelijk van de route erna (Europees via EPO of wereldwijd via PCT) zijn de meeste Europese indieningskosten 30% lager. Maar vrijwel alle wereldwijde aanvragen krijgen geen korting. De exacte kosten en gegevens vind je op de EOB-website.

Waarom?

Het EOB wil de octrooivergoedingen eenvoudiger en toegankelijker maken. Hiermee wil het de verdere digitalisering en financiële duurzaamheid van Europese organisaties veilig stellen. Deze veranderingen vullen de steun aan die het EOB al aan kleine en middelgrote aanvragers biedt, zoals financiële compensatie voor vertaalkosten van eenheidsoctrooien.

Nederlandse route nog steeds een stuk goedkoper.

Tip

Octrooicentrum Nederland heeft voor NOVU-leden nog een tip. "Uiteraard blijft de door ons aanbevolen route nog steeds om eerst in Nederland een octrooiaanvraag in te dienen. Daarna kun je op basis van het onderzoeksresultaat besluiten of je ook Europees indient. Want ondanks de Europese korting is de Nederlandse route nog steeds een stuk goedkoper."