Spotlight

Uitvinder in beeld; Marijn Oomen, uitvinder van de Lamzac

25/02/2020

1.Waar komt het idee vandaan?
Het idee ontstond in 2010 tijdens een logeerpartij in Meppel. In de ochtend liet ik het luchtbed leeglopen welke ik de avond ervoor met veel moeite had opgeblazen. Door op het luchtbed te zitten met het ventiel open kwam de lucht er vlot uit, op dat moment ontstond het idee van lucht vangen, erop zitten en iets opblazen. Later werd het steeds meer een sofa / stoel. 

2.Hoe ben je tot deze oplossing gekomen?
Een 4 jaar lang traject van experimenteren met lucht vangen en erop zitten. Door feedback uit de markt werd ontwikkelde ik het steeds meer tot een riante stoel / sofa.  

3.Wat is er uniek/origineel aan?
Uniek destijds was de combinatie van de vorm, materiaalgebruik maar ook het omgaan met lucht. Een lichtgewicht ligstoel in een klein opslagzakje vol happen met 400 liter lucht in luttele seconden was revolutionair, waardoor het in 2016 wereldwijd viraal ging. 

4.Welke stappen heb je allemaal gezet?
Alles begon met een droom / idee en dit vervolgens met functionele prototypen gestalte proberen te geven. Toen het werkte verder onderzoeken hoe het product professioneel gemaakt kon worden. Daarna een eenmanszaak opgericht en een eerste productie van 50 zakken aangelegd die ik probeerde te verkopen op braderieën. Door de verkoop werd ik aangemoedigd om het product steeds verder te evolueren en de productie op te schalen. In de winter van 2014 kwam ik tot het laatste model en deze heb ik voordat ik de markt betrad laten registreren als model in Europa en USA. UIteindelijk is het product in 2016 viraal gegaan doordat mijn site wereldwijd ging verkopen. 

5.Hoe heb je je vinding beschermd?
Door een modelregistratie in de EU en de USA.

6.Wat heb je er van geleerd en zou je anders een volgende keer?
Ik heb geleerd nooit op te geven als je aan je voelsprieten voelt dat een idee potentie heeft. Daarnaast blijf niet te lang in je hoofd hangen met een idee zonder het uit te werken. Mensen hebben de neiging dat ze liever blijven geloven in een droom dan dat ze het realiteit maken. Maar door het te realiseren in de praktijk, daar begint het echte werk. In bijna alle gevallen pakt het dan anders uit en evolueert je idee tot iets anders wat aanvankelijk in je hoofd zat. Vertrouw tijdens dit proces op de happy accidents, plotse inzichten als iets mislukt maar wel kansen zichtbaar maakt voor een andere oplossing.