Spotlight

Uitvinder in beeld: Hubert Verheijen

22/06/2020

Uitvinding: Brush Keeper door Hubert Verheijen

Waar komt het idee vandaan?
Eigenlijk ben ik vanaf de wieg aan het uitvinden en zie bijna dagelijks dingen die anders of beter kunnen. Op 12 jarige leeftijd was ik bezig om een zeilboot met propellor tegen de wind in te laten varen. Later werden de uitvindingen serieuzer. Zo heb ik in 1992 Intomast (zie YouTube: INTOMAST), Sunshower/Vitapanel (zie rapport ID-NL 1993), en BeachBuoy, een strandanker waarmee je luchtbed niet verplaatst als je op zee dobbert en later ook onder meer een vacuümdeksel (handiger dan 1,2,3 open van HAK) een gemakkelijke manier om blind een beschuitje uit een beschuitbus te nemen (zonder deukje), een resealable can end voor Cola blikjes en BrushKeeper uitgevonden.
 

Hoe bent u tot deze oplossing gekomen?
Omdat ik zelf al jarenlang een kwast in een standaard glas met water met daarop een manchet van een urinoir dat ik per toeval in de DHZ winkel vond waarin precies een kwast paste, had staan en mensen positief hierop reageerden.

Wat is er uniek/origineel aan?
Uniek is dat BrushKeeper geschikt is voor iedere normale kwast maat 14. Het precieze unieke zit in de wijze waarop de tuit met de smalste opening afdicht op de kwastbus. In mijn patentaanvraag is met name dit stuk gepreciseerd maar de uitvinding is ook breed afgedekt.

Welke stappen heeft u allemaal gezet?

  1. Uitzoeken of het product al bestaat onder meer op Espacenet en of het al gepatenteerd was.
  2. Een provisorisch prototype maken met een 3D printer om de functionaliteit te testen en met anderen te kunnen brainstormen.
  3. Markt verkennen: is er vraag naar bij de consumenten en bij de wederverkoper? Altijd eerst een NDA laten ondertekenen.
  4. De eerste serie laten produceren. In dit stadium heb ik de kleur bepaald, de naam, de precieze uitvoering (houten ongelakte steel, inox bus (tegen roesten) en synthetisch haar geschikt voor zowel acryl als alkyd) en de wijze waarop ik de markt zou benaderen.
  5. Verkoop realiseren: De eerste serie van 1200 BrushKeeper sets opsturen naar de grote inkoopcombinaties en naar de redactie van Vakbladen en daarna tijdens een gesprek mijn product pitchen.

Hoe heeft u uw vinding beschermd?
Ik heb eerst altijd een NDA laten ondertekenen en sinds 1 oktober 2018 een wereldwijd octrooi aangevraagd.

Wat heeft u er van geleerd en zou u een volgende keer anders doen?
Ik zou met de wetenschap van nu dus meteen met BrushKeeper zijn begonnen in plaats van productideeën proberen te slijten bij grote bedrijven. Ik besef ook dat ik die mogelijkheid heb omdat ik uit wel 96 productideeën kan kiezen. Als je een moeilijke technische uitvinding hebt gedaan dan is er vaak geen keuze.

Belangrijk is ook dat je, als je echt in je product gelooft en goed onderzoek hebt gedaan met name naar de behoefte en/of vraag, je blijft doorgaan hoe moeilijk en frustrerend dat ook kan zijn en ook al hang je aan je pink aan de dakgoot op de 10e etage, blijven volhouden om gedisciplineerd en gestructureerd (hetgeen vaak lastig is voor creatieve geesten) je doel te bereiken!

De Brushkeeper was onlangs te zien in het programma Doe maar Duurzaam van RTL. U kunt het item met Hubert Verheijen hier bekijken.