Spotlight

Uitvinder in beeld: Leo van Boxtel

10/09/2020

Uitvinding: Bul-lock door Leo van Boxtel

Waar komt het idee vandaan?
Een aantal jaren geleden kocht ik, als zzp-er, zelf een busje. In dat busje lagen veel waardevolle spullen en ik wilde dat beter beschermen dan met de standaard sloten die er op een busje zitten. Ik ben op onderzoek uitgegaan en ik kwam er achter dat er alleen hele dure mogelijkheden zijn om extra sloten in je deuren in te laten bouwen. Ik had het idee dat dat anders en beter kon.

Hoe ben je tot deze oplossing gekomen?
Omdat ik geen gebruik wilde maken van deze dure optie ben ik gaan nadenken hoe dat anders, beter en goedkoper zou kunnen. Met het aan laten brengen van extra sloten in je deur is de inhoud wel beter beschermd, maar omdat het niet zichtbaar is, is er nog steeds een kans dat inbrekers het busje proberen open te breken. Dat, samen met het feit dat bijna elk busje een trekhaak heeft besloot mij om iets te bedenken wat aan de buitenkant zichtbaar zou moeten zijn.

Wat is er uniek/origineel aan?
Dat het nog niet bestaat. Geen enkel ander ‘extra’ slot beschermd de inhoud van een busje zo goed en zichtbaar. Ze zullen het niet eens proberen, omdat ze zien dat het extra beveiligd is.

Welke stappen heb je allemaal gezet?
Ik ben eerst gaan tekenen. Toen ik het duidelijk op papier had ben ik een eerste prototype gaan maken (gelukkig kan ik dat zelf) en na nog wat kleine aanpassingen was er een goed werkend prototype. Ik ben toen naar de directeur van de fabriek van Matador gestapt om te kijken wat zij van dit idee vonden en of zij dit konden fabriceren en op de markt wilden brengen. Ze waren direct enthousiast en zijn toen een samenwerking gestart.  

Hoe heb je je vinding beschermd?
Het idee is beschermd met een octrooi.

Wat heb je er van geleerd en zou je anders een volgende keer?
Bij deze vinding was het goed om octrooi aan te vragen, maar dit is lange en dure weg. Niet altijd is dit echt nodig. Marktonderzoek is heel belangrijk om te doen en zeker te weten dat je er voldoende van kunt verkopen. Als uitvinder denk je meestal dat je goud in handen hebt. Al is het altijd wel een gok, je moet de realiteit niet uit het oog verliezen.

Wat ik de volgende keer anders zou doen? Niks!