Uitgevonden! het hybride snijsysteem van Arend Buurma

Vindingrijk is hét vakblad voor de Nederlandse uitvinder. Het blad is exclusief bij een NOVU-lidmaatschap. De leden ontvangen het magazine viermaal per jaar in de brievenbus. Een digitale versie is voor leden gratis te downloaden via de ledenomgeving van de website. Ook lid worden? Kijk op novu.nl/lid

Uitgevonden! het hybride snijsysteem van Arend Buurma

03/06/2021

_______________________________________________________________________


Foto: Juliette Verheijen

In ‘Uitgevonden’ gaan we dieper in op het proces van idee tot markt. Geregeld interviewen we NOVU leden die het is gelukt om hun vinding op de markt te brengen. Deze week staat de uitvinding van Arend Buurma, het Hybride Snijsysteem, in de spotlight. 

Arend heeft een hybride taartsnijsysteem ontwikkeld waarbij hij een hoogfrequent mes gebruikt om gebak vers te kunnen snijden.

Waar komt het idee vandaan?
Het idee is ontstaan naar aanleiding van een bezoek aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Hier zag ik een installatie (snijapparaat voor gebak) zag wat, onder leiding van de docent, door studenten was gemaakt. Het moest een plak gebak van 40 x 80 x 4 cm, diepgevroren, snijden in rechthoekige blokjes. Het apparaat bleek bij de tests geheel niet te werken.

Vervolgens heb ik de banketbakkerij van diezelfde Hogeschool bezocht om naar het productie proces te kijken. Daarna heb ik de eigenaar van de installatie voorgesteld om wat proefjes te doen, omdat ik een aantal verbeter mogelijkheden zag.

Hoe ben je tot deze oplossing gekomen?
Bij die eerste proeven en tijdens het onderzoek ontdekte ik een betere methode waarbij het gebak niet eerst ingevroren hoeft te worden. Met een hoogfrequent mes (ook wel leep mes genoemd) bleek het gebak vers gesneden te kunnen worden.

Voor het voorstellingsvermogen: een Bossche bol of een tompouce vers in vieren snijden is zo goed als onmogelijk. Dat komt omdat deze producten harde lagen afwisselen met zeer zachte lagen.

Resultaat:

  • apparaat Fontys werd verschroot (geheel onbruikbaar)
  • Producon (mijn bedrijf) heeft een nieuw apparaat gebouwd en geleverd
  • een hele logistieke bewerking eruit gehaald (invriezen, diepvries snijden en weer ontdooien)
  • een goede ROI (return on investment)

Wat is er uniek/origineel aan? 
Het is uniek, in die zin, dat er een heel aantal producten zijn, die alleen met dit systeem te snijden zijn.

Het unieke ervan:

  • het systeem oefent bij het snijden heel weinig kracht op het product uit
  • bij de hoge frequentie ontstaat een anti kleef eigenschap
  • het zeer dunne mes (in tegenstelling tot ultra sonoor systeem met dik mes)
  • zorgt ervoor dat meerdere sneden tegelijk gemaakt kunnen worden
  • het mes kan hol gemaakt worden, waardoor verschillende mogelijkheden ontstaan,  zoals bijvoorbeeld het mes verwarmd maken of uit het mes een snijvloeistof laten komen.

Welke stappen heb je allemaal gezet? 
De stappen globaal, die we hebben gezet:

  1. test apparaat gebouwd
  2. testen gedaan
  3. ontwerp tekeningen gemaakt
  4. constructie tekeningen gemaakt
  5. machine fabriek uitgekozen
  6. machine laten bouwen inclusief elektra
  7. getest en in bedrijf gesteld
  8. CE geschreven

Hoe heb je je vinding beschermd?
Het systeem, genoemd het Hybride Snijsysteem, is beschermd d.m.v. een Europees patent

Heb je door deze ervaring tips of adviezen voor andere uitvinders?
Om een resultaat te boeken, zul je veel uithoudingsvermogen moet hebben en veel geduld.

Zelf meerder machines in je garage hebben zorgt ervoor, dat je als bedrijf niet meteen omvalt en je zelf veel kunt oplossen tegen lage kosten

Lid zijn van een organisatie als de NOVU!!

Tijdens de Nationale Uitvindersdag op 23 november 2019 was Arend te zien met zijn hybride snijsysteem. Naar aanleiding van zijn deelname heeft de Telegraaf hier een artikel over geschreven. (alleen als Premium member te lezen)