Zo schoon als een vaatdoek

Vindingrijk is hét vakblad voor de Nederlandse uitvinder. Het blad is exclusief bij een NOVU-lidmaatschap. De leden ontvangen het magazine viermaal per jaar in de brievenbus. Een digitale versie is voor leden gratis te downloaden via de ledenomgeving van de website. Ook lid worden? Kijk op novu.nl/lid

Zo schoon als een vaatdoek

23/06/2022

 

Vaatdoekjes zijn vaak een bron van bacteriën, die schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze blijven regelmatig dagen liggen en bacteriën hopen zich erin op. Dat was voor Rutger Gast aanleiding om te zoeken naar een manier om een vaatdoek te laten doen wat hij moet doen: schóón maken i.p.v. besmetten.

Rutger heeft moleculaire wetenschappen gestudeerd in Wageningen, omdat je daar verschillende interessante vakken kon combineren. Zo heeft hij zowel kwantummechanica als plantenfysiologie gevolgd. Hij is op het moment van het interview in Engeland om een grote order voor regentonnen voor te bereiden, waar hij samen met zijn zakenpartner de uitvinder van de regentonnen en zijn fabriek bezoekt. Wateropslag wordt ook in Nederland steeds belangrijker en daar past dit product mooi bij.

Jong geleerd
Al van jongs af aan was Rutger bezig met oplossingen bedenken om de wereld beter te maken. Ook nu houdt hij zich niet bezig met het bedenken van overbodige gadgets, maar richt hij zich op uitvindingen die een duurzaam karakter hebben en de vindingen van anderen. Naast zijn activiteiten bij Trint (www.trint.nl) helpt hij ook jongeren om te ‘leren uitvinden’. Zo heeft hij op het Calandlyceum het Technasium helpen opzetten en doet hij dat nu ook bij Poort Lyceum in zijn woonplaats Almere. Hij voelt zich helemaal thuis in de pioniersgeest van Almere en het is mooi om leerlingen te helpen ontdekken dat ze creatiever zijn dan ze zelf denken. Hij ziet mooie samenwerkingen ontstaan tussen leerlingen en opdrachtgevers die zelfs soms leiden tot patenten

Washplate
In zijn zoektocht naar een betrouwbare vaatdoek vond hij een doek die op microscopisch niveau schoonmaakt. Maar ook die doek moet gewassen worden. Omdat mensen dat vergeten ligt hij te vaak lang op het aanrecht. Rutger vond een ‘bord’ uit, waar de vaatdoek op gespannen kan worden, waarna hij in de vaatwasmachine, met de gewone vaat, grondig gereinigd wordt. In een huishouden waar de vaatwasser dagelijks draait is het de meest doeltreffende manier om dagelijks een schoon vaatdoekje te hebben.

Het gehele artikel is voor leden van de NOVU beschikbaar op de pagina Vindingrijk