Innoveren in allianties

Vindingrijk is hét vakblad voor de Nederlandse uitvinder. Het blad is exclusief bij een NOVU-lidmaatschap. De leden ontvangen het magazine viermaal per jaar in de brievenbus. Een digitale versie is voor leden gratis te downloaden via de ledenomgeving van de website. Ook lid worden? Kijk op novu.nl/lid

Innoveren in allianties

02/09/2022

Innovaties komen steeds vaker voort uit multidisciplinaire samenwerkingsverbanden. Wat is er in dat geval nodig voor goede prestaties?

Innovatie
De manier waarop innovaties tot stand komen verandert. Het is niet meer de traditionele R&D-afdeling, maar veelal een interdisciplinair gezelschap van specialisten die bij elkaar worden gebracht op basis van hun specifieke kennis of vaardigheden. In veel gevallen komen deze specialisten uit verschillende bedrijven.
De noodzaak om op deze manier te innoveren wordt vergroot door:
  • Veranderende (strengere) klanteisen
  • Innovaties binnen vakdisciplines blijken veel inspanning te kosten
  • Concurrentie verschuift naar concurrentie tussen ketens.

Samenwerken
Er zijn verschillende vormen van samenwerken mogelijk. Naast de transactie (bestellen) en uitbesteding (een bedrijfsfunctie die niet tot de kernactiviteiten hoort wordt geregeld door een bedrijf dat die functie wel als kernactiviteit heeft)  is er de alliantie: intensieve samenwerking tussen specialisten, met een hoge mate van wederkerigheid en exclusiviteit (Een virtueel netwerk is de ultieme vorm van samenwerken: de groep wordt samengesteld t.b.v. een specifieke case, waarbij de klant/leverancier-verhouding vervaagt.). Deze laatste vorm komt steeds vaker voor en biedt schaalvoordelen, instrumentele voordelen en/of proces- en strategische voordelen. Deze manier van samenwerken heeft echter een eigen dynamiek.

Het hele artikel is te lezen op Vindingrijk via ´Mijn NOVU´ en alleen beschikbaar voor leden. Wilt u dit artikel ook lezen? Voor 75 euro per jaar krijgt u toegang tot alle Vindingrijk artikelen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Inés verhallen via info@novu.nl